Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013

Εκκλησία Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μηλιές Πηλίου

Στα πλαίσια της τριήμερης εκδρομής του σχολείου μας στα χωριά του Πηλίου επισκεφτήκαμε και το χωριό Μηλιές. Εκεί χωρίς να το γνωρίζουμε παρακολούθησα μια απίστευτα ωραία ξενάγηση σχετικά με το χώρο της εκκλησίας των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Η ξενάγηση περιλάμβανε το ιστορικό της εικονογράφησης της εκκλησίας, η οποία έγινε από έναν μοναχό του Αγ. Όρους και οι απεικονίσεις στηρίζονταν σε ιστορίες ακόμα και σε ιστορικά στοιχεία όπως τον τάφο του Μ. Αλεξάνδρου. 
Εντυπωσιακότερη όμως αφήγηση ήταν αυτή που εξιστορούσε την αρχιτεκτονική και ακουστική της εκκλησίας. Η εκκλησία με τον τρόπο που είναι κτισμένη με τα πηγάδια στο πάτωμα για αποστράγγιση των ρεμάτων δημιουργώντας μια απίθανη ενισχυση του μπάσου του ήχου και τα ανάποδα πυθάρια κτισμένα μέσα στις κολόνες για να ελαφρύνει η σκεπή τα οποία ενισχύουν τα πρίμα στον ήχο δημιουργούν την τέλεια ακουστική. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι ορχήστρα του εξωτερικού έχει παίξει Μπάχ μέσα στην εκκλησία.
Τέλος, η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με την αφήγηση του τρόπου κατήχησης επί τουρκοκρατίας. Ακούσαμε για το ζωδιακό κύκλο και τον κύκλο της ζωής, όπου ο καθένας μας τοποθέτησε τον εαυτό του σε αυτόν τον κύκλο.
Ο κ. Μιχάλης (επίτροπος της εκκλησίας) είναι φανταστικός αφηγητής. Τα παιδιά ευχαριστήθηκαν πολύ την ξενάγηση και αρκετά επιθυμούσαν να ακούσουν περισσότερα αλλά δυστυχώς δεν υπήρχε χρόνος.

Παρακάτω παραθέτω εικόνες της εκκλησίας και ένα βίντεο από ένα μέρος της ξενάγησης. Είναι το μέρος όπου ο Κ. Μιχάλη περιγράφει τον τρόπο που έχει επιτευγχθεί το τέλειο μπάσο που ακούγετε στην εκκλησία κάνοντάς μας επίδειξη. Αξίζει η επίσκεψη στις Μηλίες Πηλίου και η ξενάγηση στην εκκλησία. ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΟ ΜΠΑΣΟ ΣΤΟ 2:40 του βίντεο που ακολουθεί στο τέλος. Εαν πάτε κανονίστε ξενάγηση με τον κ. Μιχάλη.

Η εκκλησία απέξω φαίνεται σαν αποθήκη για να μην  γίνεται στόχος επί Τουρκοκρατίας

Εικονογράφηση του Αγ. Χριστοφόρου με πρόσωπο προβάτου και ο σκελετός του Μ. Αλεξάνδρου κάθε εικόνα και μια ιστορία

Ο ζωδιακός κύκλος και ο κύκλος της ζωής. Η αφήγηση καθηλωτική και ανάλογα την ηλικία για άλλους ευχάριστη και για άλλους τρομακτική


 

Το βίντεο από το σημείο της ξενάγησης που ο κ. Μιχάλης αφηγείτε πώς επιτυγχάνεται το μπάσο στην εκκλησία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου